
Velkommen til Mind-Body Labs egen podcast! Her diskuterer vi forskningsbasert kunnskap om hvordan kropp og hode er sammenkoblet, og hvordan dette forholdet påvirker hvordan vi har det.
I studio møter du professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo og psykologspesialist, Silje Endresen Reme. I tillegg får vi besøk av spennende gjester som er eksperter innenfor ulike områder tilknyttet stress, smerte, utmattelse, jobb, forebygging og behandling!
Produsent og lydtekniker er Maria Rosenblom

Eps 21: Recovery Norge og veien til bedring - med Henrik Vogt
I denne episoden ser vi nærmere på Recovery Norge, en organisasjon som samler og deler historier fra mennesker som har blitt friske fra langvarige og komplekse plager uten en klar medisinsk årsak, som for eksempel CFS/ME. Gjennom personlige erfaringer og innsikt fra fagfolk, har Recovery Norge løftet frem muligheten for bedring – og til og med full friskhet – der mange tidligere bare så håpløshet.
I studio er programleder, Maria Rosenblom, sammen med psykologspesialist og professor, Silje Endresen Reme. De har vi besøk av Henrik Vogt som jobber som lege og førsteamanuensis ved avdeling for samfunnsmedisin og global helse ved UiO. Han er en av initiativtakerne og grunnleggerne av Recovery Norge.

Eps 20: Kosmetisk medisin: når det normale blir en diagnose - med Henrik Vogt
Kosmetisk medisin er i vekst. Stadig flere gjennomgår estetiske inngrep og kirurgi for å endre utseendet. Begreper som «grevinneheng» og «hamsterkinn» har blitt vanlige diagnoser, og behandlingstilbudene blir stadig mer tilgjengelige – og normaliserte.
Hva gjør det med oss som samfunn når normale trekk ved kroppen sykeliggjøres?
Påvirkes vi mer enn vi tror av idealer og trender?
Og hvem har egentlig ansvaret for utviklingen?
I studio har programleder Maria Rosenblom med seg Silje Endresen Reme, professor i helsepsykologi og psykologspesialist, og Henrik Vogt, allmennlege og førsteamanuensis i samfunnsmedisin og global helse ved Universitetet i Oslo. Sammen diskuterer de konsekvensene av å gjøre det normale unormalt.

Eps 19: Q&A - med Silje og Andreas
I dagens episode svarer vi på deres spørsmål!
Professor og psykologspesialist, Silje Endresen Reme, og fastlege og doktorgradsstipendiat, Andreas Pahle, svarer på spørsmål sent inn av dere lyttere. Sammen med programleder Maria Rosenblom er de innom temaer som placebobehandling, langvarige smerter etter operasjon og hvorfor man en dag kan tro man har blodpropp, mens man neste dag føler seg helt fin.

Eps 18: Descartes terror - med Mats Lekander
René Descartes er kjent for sin teori om dualisme – idéen om at kropp og sjel er to adskilte størrelser. Men stemmer det egentlig? Og hvordan har denne måten å tenke på formet vårt syn på helse?
I denne episoden ser vi nærmere på hvordan dualismen fortsatt preger medisinsk tenkning, særlig når det gjelder langvarige plager som smerte og utmattelse. Kan slike tilstander forstås bedre om vi ser kropp og sinn som én helhet, i stedet for to separate deler?

Eps 17: More than love; the hidden side of oxytocin - with Daniel Quintana
Oxytocin is widely known for its role in love, bonding, and childbirth. But this so-called "love hormone" has a far more complex story. In this episode, we dive into oxytocin’s hidden side — its role in the stress response, how we handle challenges, and the ways it shapes our social interactions.
Guest host Professor Henrik Børsting Jacobsen is joined by Professor Dan Quintana, who leads a research lab focused on understanding how biological systems — particularly neuroendocrine systems like oxytocin and the autonomic nervous system — link psychological and social factors to health.

Eps 16: Individuell jobbstøtte - med Thomas Knudzen
Det å komme i arbeid kan i seg selv være god behandling for mange. Forskning på Individual Placement and Support (IPS), eller individuell jobbstøtte, viser positive effekter på psykisk helse, og denne tilnærmingen er et viktig bidrag i arbeidet med å redusere sykefraværet i Norge.
I denne episoden har professor i helsepsykologi og psykologspesialist Silje Endresen Reme besøk av Thomas Knudzen. Han jobber i dag som opplæringsansvarlig i Fretex og har lang erfaring fra rusomsorgen, NAV og arbeid med å få folk tilbake i jobb. I tillegg har han vært IPS-instruktør og hatt nasjonalt ansvar for implementeringen av IPS.

Eps 15: Nytt kommunikasjonsverktøy for fastleger - med Cathrine Abrahamsen
Det høye sykefraværet i Norge er en utfordring både for samfunnet og for fastlegene, som må balansere mellom å hjelpe pasientene og å vurdere behovet for sykemelding. Med en fastlegekrise som fører til økt press på helsevesenet, hva kan fastlegene gjøre for å redusere sykefraværet samtidig som de gir best mulig hjelp til pasientene?
I dagens episode har vi besøk av Cathrine Abrahamsen, en erfaren fastlege og forsker. Hun har de siste årene jobbet med en doktorgrad i tilknytning til Mind-Body Lab, der hun har utviklet et strukturert samtaleverktøy (ICIT) for fastleger som møter pasienter med medisinsk uforklarte plager. Vi diskuterer hvordan dette verktøyet kan brukes i praksis, og hvordan en ny tilnærming i fastlegekontoret kan bidra til bedre helse og lavere sykefravær.

Eps 14: Opioider som smertelindring - med Siri Leknes
Opioider fremstilles ofte som en nærmest magisk løsning for smerte og er blant de mest brukte smertestillende medikamentene etter operasjoner og akutte skader. Samtidig opplever mange bivirkninger, og risikoen for avhengighet har blitt et stadig mer aktuelt tema.
I denne episoden har vi besøk av hjerneforsker og professor i nevrovitenskap ved Universitetet i Oslo, Siri Leknes. Siri har gjennom sin forskning dypdykket i opiaters effekt på både smerte, humør og belønningssystem. Sammen med professor i helsepsykologi og psykologspesialist Silje Endresen Reme gir hun innsikt i hvordan opioider påvirker hjernen og opplevelsen av smerte og utforsker hvorfor noen opplever sterk smertelindring, mens andre har begrenset effekt.

Eps 13: Er slitenhet den nye folkesykdommen - med Gunvor Launes
Hva betyr det egentlig å være sliten og hvordan henger det sammen med angst?
I denne episoden har vi besøk av Gunvor Launes. Hun har en lang karriere som samfunnsmedisiner og psykiater, har en doktorgrad om effekten av konsentrert eksponeringsterapi for voksne med tvangslidelser, og er engasjert i samfunnsdebatten om angst og slitenhet.
Sammen med psykologspesialist og professor Silje Endresen Reme diskuterer hun hva som kan gjemme seg bak begreper som "slapphet" og "slitenhet".

Eps 12: Jobbfokusert terapi - med Ragne Gjengedal
Sykefraværet i Norge har økt de siste årene, og psykiske lidelser som angst og depresjon er blant de viktigste årsakene. Langvarig fravær kan forverre psykiske plager, og derfor er det avgjørende med tiltak som gjør det mulig å være i jobb til tross for psykiske helseutfordringer.
I dagens episode har vi besøk av Ragne Gjengedal, psykologspesialist og forsker med spesialkompetanse innen arbeidsrehabilitering og psykisk helse. Vi har også med oss Silje Endresen Reme, professor, psykologspesialist og leder av Mind-Body Lab. Programleder er psykologistudent Maria Rosenblom. Sammen diskuterer de hvordan jobbfokusert terapi skiller seg fra andre psykologiske intervensjoner, og hvorfor dette kan være nøkkelen til bedre psykisk helse og å få flere tilbake i arbeid.

Eps 11: Mind-Body ReprogrammeringsTerapi; en ny behandling for Long Covid
Mange opplever langvarige plager etter covid-19 infeksjon, som utmattelse, tung pust og hjernetåke som påvirker hverdagen. I denne episoden diskuterer vi den nye behandlingen for long covid utviklet av Silje Endresen Reme og Henrik Børsting Jacobsen.
Sammen med psykologistudent Maria Rosenblom forklarer Silje og Henrik hva behandlingen innebærer, og svarer på kritikk og spørsmål som har kommet inn etter at de publiserte en artikkel om behandlingen i Psykologtidsskriftet.

Eps 10: Pain Psychology in the 21st Century - With Steven Linton and Katja Boersma
Where do we stand today in the treatment of chronic pain? Joining us in the studio are Steven Linton, professor emeritus of clinical psychology, and Katja Boersma, professor of psychology, both from Örebro University in Sweden. With decades of experience in the field, they have been pioneers in developing psychological treatments for pain.
In this episode, they sit down with Mind-Body Labs' Silje Endresen Reme and Henrik Børsting Jacobsen to explore the vital role of psychology in pain management and share their insights on what the future holds for this evolving area of research and practice.

Eps 9: Julespesial
I denne julespesialen leder tidligere radiovert og far til Mind-Body Labs egen Henrik, Hans-Petter Jacobsen, en samtale med Silje Endresen Reme og Henrik Børsting Jacobsen. Sammen utforsker de temaer som ofte blir ekstra aktuelle i juletiden, slik som forventninger, stress og tro.

Eps 8: Long Covid, ME og utbrenthet; hva hjelper?
Kan man bli frisk fra langvarige utmattelsessyndromer, og i så fall hvordan? I dagens episode ser vi nærmere på hva som faktisk fungerer i behandlingen av tilstander som Long Covid, ME og utbrenthet, og hva man kan gjøre selv for å få det bedre.
Som en fortsettelse fra forrige episode inviterer professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme igjen overlege og postdoktor Maria Pedersen, samt doktorgradsstipendiat og tidligere ME-pasient Live Landmark, til en samtale om langvarig utmattelse.

Eps 7: Long Covid, ME og utbrenthet; kan du tenke deg frisk?
Langvarig utmattelse er en av hovedårsakene til økningen i sykefraværet i Norge. Diagnoser som slapphet og tretthet har økt kraftig, men hva er egentlig denne slitenheten, og stemmer det at man kan tenke seg frisk fra utbrenthet, Long Covid eller langvarig utmattelse?
Professor i helsepsykologi ved universitetet i Oslo og psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus, Silje Endresen Reme, har besøk av to spennende gjester som begge jobber med forskning på og behandling av ulike utmattelsestilstander: doktorgradsstipendiat ved universitetet i Oslo og tidligere ME-pasient, Live Landmark, samt overlege på barneavdelingen ved Rikshospitalet og postdoktor ved universitetet i Oslo, Maria Pedersen.

Eps 6: Facts and myths about wearables and HRV
Can wearables really unlock the secrets of your health? In this episode, we delve into the science behind heart rate variability (HRV) and the growing impact of wearable devices on health and personalized medicine. The discussion covers how wearables track metrics like HRV to assess stress, sleep, and recovery while also examining both the benefits and the challenges of interpreting this data accurately.
Todays host, Henrik Børsting Jacobsen, is joined by three experts in the field of wearables and HRV: Marco Altini, a researcher and founder of HRV4Training; Dan Quintana, an associate professor in health psychology at the University of Oslo; and Fredrik Mentzoni from Olympiatoppen where he integrates wearables into elite athletic training. Together, they break down how these devices can provide useful insights but also caution against common pitfalls in interpretation.

Eps 5: Kan kronisk smerte kureres? - med lege Andreas Pahle
Mange mennesker lider av kroniske smertetilstander som ikke synes å ha en klar fysisk årsak. I nyere tid har hjernen sin enorme rolle i opplevelsen av smerte blitt mer og mer anerkjent. En ny og lovende behandlingsmetode for kroniske smertetilstander, kalt Pain Reprocessing Therapy (PRT), har blitt utviklet. Men kan kronisk smerte egentlig kureres?
I denne episoden har psykologistudent Maria Frøseth Rosenblom og professor i helsepsykologi Silje Endresen Reme besøk av fastlege og spesialist i allmennmedisin Andreas Pahle! Andreas arbeider daglig med behandling av langvarige smerter og har i flere år brukt PRT i møte med pasienter. I tillegg skal han straks begynne på en doktorgrad om dette temaet.

Eps 4: Hypnose som smertebehandling
Hva er hypnose? Er det forskjell på klinisk og show-hypnose? Hvor godt fungerer hypnose som behandling for smerte?
I dagens episode forteller professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme om hypnose som konsept og behandlingsform. I tillegg ser vi nærmere på en studie Mind-Body Lab har gjennomført med hypnose blant brystkreftpasienter.

Eps 3: Stress - måling og håndtering
Hvordan vet du egentlig hvor stresset du er, og finnes det enkle triks for å redusere stressnivået?
I denne episoden fortsetter Maria, Silje og Henrik samtalen fra forrige episode og går dypere inn i ulike metoder for å måle stress. Vi ser blant annet på testing av kortisolnivå, bruk av pulsklokker og subjektiv opplevelse. Videre diskuterer vi forskjellige måter å redusere stress på, og vurderer hvor effektive biohacks som meditasjon og isbading faktisk er for stressreduksjon.

Eps 2: Stress - en superkraft
Vi vet alle hvordan det føles å være stresset. Pulsen øker, svetten renner og en indre uro brer seg utover kroppen. Men hva er det egentlig som gjør at vi blir stresset? Hva skjer i kroppen når vi blir stresset? Og er stress så farlig som mange skal ha det til? Dette er noen av spørsmålene du får svar på i denne episoden.
Med seg har i studio har Maria Rosenblom professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme og førsteamanuensis og psykologspesialist Henrik Børsting Jacobsen. Begge forsker til daglig på sammenhengen mellom stressfysiologi og psykisk helse i ulike situasjoner.